Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Monday, August 15, 2011

Ikan Pesmol by Serina Chef Wan

Assalamualaikum...

Sekali lagi resepi dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan.. :)


Bahan-bahannya:

3-4 keping isi ikan kerapu 
2 batang serai - dititik
10 biji cili padi - 7 biji dikisar dan 3 biji dibiarkan begitu (ikut tahap kepedasan masing-masing)
1 inci halia - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 @ 2 biji buah keras - dikisar
4 biji bawang merah - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
3 biji cili merah - dikisar
3-4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis - ambil jus
Serbuk lada hitam 
Garam
Gula
Susu sejat dairy champ

Cara:

1) Taburkan serbuk lada hitam + garam ke atas ikan. Gaul rata dan goreng. Ketepikan..

2) Tumiskan bahan kisar hingga naik bau..

3) Masukkan serai + daun limau purut + 3 biji cili padi + garam + gula + jus limau nipis + susu dairy champ dan sedikit air. Biarkan mendidih dan sedikit pekat..

4) Bila kuah sudah masak, tuangkan kuah tersebut ke atas ikan yang telah digoreng tadi..

Selamat mencuba.. :)