Menu tengahari ni saya masak sambal sardin je. Semalam dah masak ayam. Malamnya goreng ayam lagi. Selalu sangat makan ayampun tak bagus jugak.. kann... Sambal ni kurang pedas sebab ianya dimasak khas untuk anak-anak buah yang ada kat rumah ni. Siapa yang nak lebih pedas, bolehlah gigit atau kunyah cili padi... =D
Tadaaaa..... Nyumm... nyumm... nyummm.... =)
3 tin sardin saiz kecil
2 labu bawang besar - dikisar
2 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
3 biji cili merah - dikisar
4 biji kentang - dibelah dua dan di hiris
sedikit garam halus
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
minyak untuk menumis
1 biji limau kasturi @ 1 hiris limau nipis - sebagai gantian untuk cuka makan
Cara-caranya:
1) Kentang digoreng dulu. Bila dah lembut, angkat dan toskan lebihan minyak. Ketepikan seketika.
2) Kemudian, terus je tumis bahan yang dikisar tadi. Masukkan sos tiram, garam dan kicap manis secukupnya.
3) Biarkan kuah mendidih seketika. Lepas tu curahkan 3 tin sardin ke dalam kuah. Kacau sebati.
4) Perahkan limau kasturi @ limau nipis ke dalamnya. Kacau rata.
5) Akhir sekali barulah dimasukkan kentang yang telah digoreng tadi. Kacau sekejap dan tutup api dapur.
Selamat mencuba yaa... ngeh3..
4 comments:
Salam Kak Azz~
hehehe.. adk sy paling suka mkn smbal sardine.. sy xgemar.. :)
azz,,aaka dah tak lalu la makan sardin..dah tua2 ni dah tak lalu..
tapi akak kalau masak sardin kena goreng dulu..sardinya..kalau tak anak akak kata..ikan tak masak..he he..
Linda> Wassalam Linda... Akak sebenarnya lagi suka sadin mentah.. hingga menjilat jari.. hehe..
Ksk Erna> Saya dulu stop jap mkn sadin ni sbb dgr mcm2 cerita tak elok yg ada kat dlm kuah sadin tu.. Tp skang ni makan balik.. Lalu je tekak sy ni kalau dgn sadin, lebih2 lg sadin mentah tu... hehe...
Post a Comment