Baru je cuba mencipta resepi agar-agar pisang ni.. hehe.. Maklum la kan, orang baru nak belajar godek-godek periuk belanga selalunya memang camni la.. huhuhu.. Jom la cuba resepi ni.. Jangan bimbang, menjadi punya la.. Cuma sedap atau tak tu tergantung pada ketajaman lidah dan tekak masing-masing la ya.. :-)
Bahan-bahannya:
37.5 gm agar-agar kering
8 gelas air
3 biji pisang berangan - dihiris
1 gelas santan pekat - atau separa pekat
1 gelas gula pasir - atau ikut manis yang disukai
1 atau 2 penutup esen perasa pisang
Sedikit pewarna kuning - 1 sudu kecil
Secubit garam halus - tak letakpun takpe
Cara-caranya:
1) Potong agar-agar dengan tujuan untuk mempercepatkan proses pelarutan. Bersihkan dan masukkan ke dalam periuk.
2) Masak agar-agar bersama dengan 8 gelas air.
3) Bila agar-agar dah larut, masukkan pula gula pasir. Kacau dan tunggu gula mencair.
4) Bila gula dah mencair, masukkan pula santan. Kacau dan biarkan mendidih seketika. Rasa tahap kemanisannya.
5) Kemudian, masukkan pula garam halus, esen dan pewarna kuning. Kacau dan biarkan mendidih seketika.
6) Sebelum tutup api, masukkan pula hirisan pisang berangan tadi. Kacau-kacau dan boleh la dituangkan ke dalam acuan yang disukai.
7) Sejukkan dahulu dan kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais..
Nota: Saya menggunakan lebihan santan dari gulai mak saya je ni.. Sayang nak buang santan tu. Masak agar-agar ni dengan menggunakan periuk yang berukuran 5 Liter isipadu..
Sukatan gelas yang biasa saya gunakan.. =)
Selamat mencuba... :)
2 comments:
azz..pisang memang kegemaran seisi rumah akak ni..dah tontu sodap tu azz
Kak Erna>
Nak kato sodap sgt tu takdo la kak... Tapi buleh la dimakan... hehe..
Post a Comment