Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Tuesday, November 30, 2010

BIHUN GORENG alaaahaaiiii...

Assalamualaikum...

Pagi ni saya masak bihun paling ringkas untuk sarapan. Ni la pertama kali saya masak bihun sepenuhnya hehehe.. Selalunya saya cuma tolong sediakan bahan-bahan untuk penyediaan memasak je... dan jadi tukang kacau dan seterusnya jadi tukang makan. Resepi kali ni saya buat khas untuk anak-anak buah yang sedang bercuti kat rumah ni. Jadinya, bihun goreng ni takde la pedas sangat.


Okay tak bihun yang saya masak ni..?? Okay aje la yaa... =))


Haaa... Kualipun nak interframe jugak... haha...


Bahan-bahannya:

Bihun - anggaran dalam 3 lapis/keping - rendam dahulu untuk melembutkannya
7 ulas bawang merah (dikisar) - saya memang suka letak bawang lebih sikit
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 mangkuk isi ayam
2 keping tauhu - goreng dulu + potong kecil-kecil
1 ikat sayur sawi - cuci pelepahnya dulu + potong
1 1/2 senduk cili kering yang sudah siap dikisar
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
sedikit kicap masin
sedikit garam halus
minyak untuk menumis

Cara-caranya:

1) Panaskan minyak. Lepas tu terus je masukkan bahan kisar. Kacau rata.

2) Masukkan ayam. Kacau rata.

3) Masukkan sos tiram, kicap manis, kicap masin dan garam secukupnya mengikut kesesuaian masing-masing. Kacau lagi.

4) Masukkan bihun yang telah direndam tadi. Kacau sebati.

5) Lepas tu, masukkan pula sayur sawi dan kacau lagi sehingga bihun benar-benar lembut/masak. Jika bihun masih keras, bolehlah ditambah sedikit air ke dalam kuali tu.

6) Masukkan tauhu yang telah dipotong tadi. Kacau rata.

7) Sebelum angkat, rasa dulu garamnya. Jika kurang masin, bolehlah ditaburkan sedikit garam halus dan kacau sebati. Masukkan ke dalam bekas dan bolehlah dihidangkan.

Nota: Kalau rajin, boleh juga taburkan hirisan telur dadar ke atasnya... Tapi saya malas... =D