Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, May 3, 2012

Kuih sagu...

Assalamualaikum...

Kuih sagu...

Bahan-bahannya:

300 gram sagu biji saiz kecil (saya gunakan sagu yang dah siap berwarna)
3 gelas air
1/2 cawan gula (boleh tambah jika suka manis)
1/2 biji kelapa (parut ambil yang putih sahaja)
Secubit garam
Sedikit pewarna merah (jika sagu berwarna putih)
Sehelai daun pandan (tak letakpun tak apa)


Cara membuatnya:

1- Basuh bersih sagu biji dan toskan.

2- Masak air bersama gula dengan api yang perlahan. Masukkan juga pewarna merah dan daun pandan. Biarkan gula larut.

3- Bila gula dah larut, masukkan sagu biji tadi.

4- Kacau sagu perlahan-lahan tanpa henti sehingga sagu betul-betul masak dan tiada lagi kelihatan warna putih pada sagu tadi.

5- Bila dah masak, masukkan ke dalam loyang. Biarkan ia sejuk.

6- Bila dah sejuk, barulah boleh di potong sagu tadi dan digaulkan bersama dengan kelapa yang sudah digaul dengan garam..

Selamat mencuba.. :)