Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Sunday, March 28, 2010

KERABU PERUT

Assalamualaikum....

Jom buat kerabu perut ni. Perut ni kalau rebus cmtu je, pastu cicah dengan air asampun sodapppp.... haha...

Bahan-bahannya:

500g perut (rebus sehingga empuk dan dihiris nipis)
4/5 biji limau nipis (ambil jus)
2 genggam taugeh (buangkan ekornya)
1 sudu makan sos ikan (sos tiram boleh digunakan sebagai ganti)
garam secukup rasa

Bahan untuk dihiris:

1 labu bawang besar
2 kuntum bunga kantan
5 biji cili merah
5 tangkai kacang panjang

Cara-caranya:

Gaulkan sahaja kesemua bahan dan rasa masam manisnya sebelum dihidangkan bersama dengan nasi putih...

CEKODOK JAGUNG...

Assalamualaikum...

Ni adalah resepi dari kawan blogger saya iaitu Kak Erna. Saya suka jagung tapi tak pernah buat cekodok. Lepas ni bolehlah cuba. Terima kasih Kak Erna...

CEKODOK JAGUNG

Bahan-bahannya:

5/7 tongkol jagung manis (di hiris dan dibahagi kepada 2 bahagian)
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 biji cili merah
1 biji telur
1 cawan udang hidup ( ikut suka nak banyak mana)
sedikit lada putih
garam secukup rasa

Cara-caranya:

1) Kisar satu bahagian jagung yang telah dihiris tadi bersama dengan bawang putih, bawang merah, cili merah dan telur.

2) Selepas itu, curahkan ke dalam bekas dan gaulkan dengan sedikit tepung gandum (melekatkannya) supaya adunan tidak berderai semasa digoreng.

3) Kemudian masukkan pula udang, garam, lada putih dan satu lagi bahagian hirisan jagung tadi. Gaul sebati dan rasa dahulu garamnya sebelum digoreng.

4) Selesai menggoreng, bolehlah dimakan dengan sos cili.

Selamat mencuba...

Yg ni saya copy paste dari komen izahdaut kat blog Kak Erna:

cekodok tuh senang je..basicnya: 300gm tepung + 1 sudu keil yis + 1 biji telur + bahan blend:1 biji bawang beso+stengah cawan ikan bilis+ 1 1/2 cawan air . pehtu masuk la ape2 jenis sayur, daun bawang ke daun kucai ke, garam, kunyit segala. dah gaul semua biar setengah jam. goreng....