Assalamualaikum...
Resepi ni saya ambil dari Youtube dan saya terjemahkan sendiri. Kalau ada terjemahan yang salah tu, tolonglah perbetulkan ya..
2-3 biji pisang (bergantung pada saiz atau buah apa saja mengikut suka masing-masing)
330 gram tepung gandum
200 gram gula pasir
3 sudu kecil baking powder
115 gram butter
240 ml susu segar/cair
3 biji telur (sebiji daripadanya guna telur kuning sahaja)
Cara-caranya:
1) Cairkan butter.
2) Masukkan tepung gandum, gula, baking powder, butter dan telur ke dalam bekas.
3) Kacau sehingga adunan sebati dan kemudian masukkan susu segar/cair. Kacau lagi.
4) Bila adunan sudah benar-benar sebati, masukkan pisang yang telah dipotong kecil-kecil.
5) Isikan adunan ke dalam mangkuk kertas. Jangan isi penuh, sekadar 3/4 daripada mangkuk kertas tu sahaja.
6) Bakar di dalam oven dengan suhu 180 darjah celcius selama lebih kurang 15 minit. Cucuk muffin dengan lidi untuk memastikan muffin benar-benar masak. Jika lidi tidak meninggalkan kesan, maka muffin tersebut sudah masak.