Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Sunday, January 17, 2010

DADIH

Assalamualaikum...

Dadih ni merupakan resepi dari kakak saya juga. Ini merupakan sukatan untuk anggaran 100 biji dadih (bekas yang pendek tu).

Bahan-bahan:

37.5g agar-agar cap ros/agar-agar bertali
1 kilo + 1 senduk gula pasir
38 cawan air
2 tin susu cair
450g coffeemate
perisa yang disukai - jagung, laici, vanilla dan sebagainya.

Cara-cara:
1) Masak agar-agar dengan 38 cawan air.

2) Bila agar-agar sudah larut, masukkan gula pasir. Kacau sebati.

3) Kemudian masukkan pula coffeemate. Kacau lagi. Lepas tu masukkan susu cair.

4) Kacau sebati di atas api yang sederhana besar. Biarkan dadih mendidih seketika.

5) Masukkan perisa mengikut kesukaan masing-masing. Kacau sebati dan tutup api dapur.

6) Tuangkan dadih yang masih suam-suam kuku ke dalam acuan/mangkuk. Sejukkan seketika dan barulah dimasukkan ke dalam peti ais.

Nota: Anda boleh juga bahagikan dadih kepada beberapa bahagian untuk perisa yang berbeza.