Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, October 2, 2013

Cucur manis buatan sendiri.. :)

Assalamualaikum...

Cucur manis buatan sendiri.. :)


Resepi cucur manis ni saya dapat dari seorang kawan fb kat grup masakan yang saya join.. Terima kasih Maiza atas perkongsian resepi ini.. Tapi cara nak buat ni saya ikut je cara saya...


Yang kecil tu sukatan untuk 1/3 cawan dan yang besar tu sukatan untuk 1 cawan.


Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum
1/3 cawan + 1/3 cawan gula pasir - buat dua bahagian
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 biji telur - dipukul sedikit
1 cawan air - guna cawan yang sama masa menyukat tepung..


Bancuhan akan jadi macam ni.. Dia likat sedikit...


Cara membuatnya:

1) Masukkan tepung gandum + 1/3 cawan gula dan baking powder ke dalam bekas.. Kacau biar rata..

2) Masukkan 3/4 cawan air dahulu dan kacau sebati adunan..

3) Masukkan telur dan kacau lagi..

4) Masukkan pula lagi 1/3 gula.. Kacau lagi..

5) Akhir sekali masukkan lebihan air tadi dan kacau biar adunan sekata...

6) Goreng dengan api yang sederhana hingga masak..





Nota: Ada kawan bagitau, kalau nak dapatkan cucur manis yang cantik dan lembut, kena bancuh dengan air panas dan gunakan scoop tembikai masa nak masukkan adunan dalam kuali..


p/s: Rupa cucur manis ni tak cantik sebab saya tak pandai nak 'mencekut' dengan jari.. Saya just guna sudu je.. Tapi rasanya memang sedap... Kalah cucur manis adabi tu.. Ooppsss...!!!

2 comments:

tenku butang said...

sedap dimakan petang2 kan.. sarapan pun ok gak.. heee

radin siti aisyah said...

saya try dah..sedap..thanks resepi..

jemput lawat blog sy
http://ummiammararif.blogspot.com/