Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, October 14, 2010

PUDING LAICI


Bahan-bahan:

20g agar-agar
7 gelas air
1 tin susu cair
1 tin laici - dipotong kecil-kecil atau disiat-siat
1 1/2 cawan gula pasir - ikut citarasa masing-masing

Cara:

1) Rendam agar-agar semalaman - untuk jimatkan masa dan gas.

2) Kemudian, rebus agar-agar tu bersama dengan 7 gelas air sehingga agar-agar larut.

3) Lepas tu, masukkan gula pasir. Kacau sehingga gula cair. Rasa kemanisannya. Jika kurang manis, boleh la tambah sedikit lagi gula.

4) Kemudian tapiskan untuk menampakkan puding lebih halus. Kalau tak tapispun takpe. Terpulang pada selera masing-masing.

5) Kemudian, masak sehingga mendidih. Lepas tu terus je masukkan susu cair, laici dan air laici tadi. Kacau lagi dan tunggu hingga mendidih. Tutup api.

6) Akhir sekali tuangkan adunan ke dalam loyang/bekas yang dikehendaki. Biarkan sejuk seketika dan barulah di masukkan ke dalam peti sejuk untuk mendapatkan lebih keanjalan.

Nota: Jika suka, boleh juga diletakkan beberapa buah laici di atasnya sebagai hiasan. Selamat mencuba...

**Resepi ni saya edit sedikit dari segi susunan ayat-ayatnya. Sumber asal boleh didapati di:

NASI KERABU

Assalamualaikum....

Saya baru je selesai menyaksikan rancangan Chel Jurnal kat TV1... Dan di situ ditunjukkan cara-cara untuk membuat nasi kerabu bersama rangkaian lauk-pauk sampingan serta ulam-ulaman... Kalau ada bahan yang terlepas pandang tu, harap maaf la yaa... =)


Gambar pokok dan bunga telang...


Gunakan bunga telang untuk mendapatkan warna biru nasi kerabu. Bunga diramas di dalam air yang telah disukat untuk memasak nasi. Sukatan air untuk nasi kerabu ni sama je dengan memasak nasi putih. Setelah diramas, bunga ini akan mengeluarkan warna biru. Tapis air tu dan kemudian masukkan ke dalam rice cooker yang berisi beras. Boleh juga gunakan pewarna yang di dalam botol... Dan jangan lupa, masukkan juga 2 helai daun limau purut. Biarkan sehingga nasi masak.

Solok lada:
---------------------

6-10 biji lada hijau
1 kilo ikan selayang (direbus dahulu)
1 cawan kelapa parut muda
4 ulas bawang merah
1 sudu makan lada hitam (dikisar - ikut citarasa masing-masing)
garam secukup rasa
1 batang serai (dihiris halus)
4 sudu besar santan pekat
1 inci halia muda

Cara:
~>Sediakan kukus dan panaskan dahulu air kukusan tersebut..

1- Rebus ikan dengan sedikit air. Sejukkan seketika.

2- Kemudian ambil isi ikan dan tumbuk bersama dengan kelapa parut, bawang, lada hitam, halia muda dan serai. Tumbuk sehingga lumat.

3- Lada hijau di belah, dibuang bijinya dan dibuang sedikit kulitnya (buat seperti lada tu berlubang memanjang).

4- Sumbatkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi ke dalam lada.

5- Kemudian masukkan 4 sudu besar santan pekat ke dalam air kukusan yang telah mendidih tadi. Campurkan juga sedikit garam.

6- Lepas tu barulah disusun lada yang telah bersumbat tadi di dalam kukus dan kukuslah selama lebih kurang 6-7 minit. Bahagian yang bersumbat disusun menghala ke atas. Jangan kukus terlalu lama, nanti lada terlalu lembik..

Sambal kelapa:
--------------------

Bahan:

1 cawan isi ikan selayang yang telah direbus
1/2 batang serai (dihiris)
1 biji kelapa parut (digoreng seperti menggoreng kelapa untuk buat kerisik)
1 labu bawang besar
Garam secukupnya

Cara:
~>Tumbuk kesemua bahan sehingga lumat. Masukkan garam...Gaul rata.. Siap...

Ikan goreng celup tepung
--------------------------------------------

Bahan:

1 kilo ikan selayang (direbus dengan sedikit air + 2 keping asam keping)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
sedikit air untuk bancuhan tepung

Cara:

1- Bancuh tepung gandum dan tepung beras dengan sedikit air. Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.

2- Masukkan sedikit serbuk kunyit dan garam.

3- Kemudian, celupkan ikan yang telah direbus tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng sehingga garing/masak.

Nota: Bahan-bahan ulaman untuk nasi kerabu adalah kobis bulat, kacang panjang, daun kesum, bunga kantan, timun dan taugeh serta budu (jika suka). Kesemua bahan dihiris halus kecuali taugeh.. =D