Assalamualaikum...
Resepi roti dari Laura.. :D
Resepi asal saya ambil dari sini tapi saya cuma ambil resepi untuk doh sahaja. Jadi, cinnamon dan kismis tidak saya masukkan dalam resepi saya ni.. Saya gandakan sukatan untuk resepi yang saya buat tapi kat sini saya letak resepi asal kecuali dua bahan tadi.. Saya adun guna mixer industri selama lebih kurang 30-40 minit dan berhenti sekejap setiap 10 minit..
Bahan-bahannya:
*2 1/4 sudu kecil yis - saya guna mauripan
*2 sudu makan gula pasir
*1 1/4 cawan air suam
4 cawan tepung roti - saya guna tepung gandum cap sauh - 500 gram
2 sudu kecil garam
1/3 cawan susu tepung - saya guna susu nespray
1/4 cawan gula
1 biji telur
2 sudu makan butter - saya guna buttercup
3 sudu makan shortening
Bahan yang saya tambah sendiri:
2 sudu makan dough softener
Inti kacang merah
Inti kelapa
Sedikit bijan
Cara:
1) Masukkan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk.. Ketepikan dan biarkan yis kembang atau berbuih..
2) Dalam mangkuk lain atau mangkuk pengadun, masukkan tepung gandum, garam, gula, susu tepung, telur dan yis yang telah kembang tadi.. Uli atau adun doh hingga sebati.
3) Kemudian, masukkan pula dough softener, adun/uli lagi.. Lepas tu masukkan pula shortening. Adun dan uli lagi. Lepas tu masukkan pula butter dan uli hingga doh menjadi lembut dan elastik..
4) Lepas tu, bentukkan doh mengikut bentuk yang disukai.. Susun doh atas loyang yang sudah disapu dengan minyak atau planta atau butter..
5) Perapkan doh selama lebih kurang 1-1 1/2 jam hingga doh naik (bergantung pada cuaca - jika panas, doh cepat naik..)
6) Sebelum bakar doh, panaskan dahulu oven selama lebih kurang 10 minit dengan suhu 170 C.. Sambil tunggu oven panas, boleh la sapukan permukaan doh dengan susu cair ataupun butter ataupun campuran telur dan susu..
7) Lepas tu, barulah bakar roti dengan api atas bawah selama lebih kurang 10-15 minit.. Gunakan rak yang di tengah..
8) Jika mahukan permukaan roti yang berkilat, lepas je masak dan keluar dari oven, terus je sapukan dengan butter ataupun marjerin..