Assalamualaikum...
Kek minyak..
Resepi kek minyak ni saya ambil dari fesbuk.. Ramai yang kongsikan resepi ni.. Bahan-bahan dia mudah dapat.. Nak buatpun senang je..
Bahan-bahannya:
*Gunakan cawan yang sama semasa menyukat..
2 cawan tepung gandum (250 gram)
5 biji telur - Gred A
5 biji telur - Gred A
1 cawan minyak masak
1 cawan susu pekat manis - saya guna krimer pekat F&N
1/2 cawan gula castor - saya guna gula pasir kasar dan kurangkan satu sudu makan sukatannya
1 sudu makan baking powder -ayak
1 sudu makan ovelette
1 sudu makan esen vanilla
Beberapa pewarna pilihan - saya guna warna hijau, merah dan warna asal
Cara membuatnya:
*Sebelum tu, griskan loyang dan panaskan oven selama 10 minit..
1) Masukkan telur, ovelette dan gula ke dalam bekas. Pukul hingga gebu..
2) Kemudian, masukkan pula bahan-bahan lain KECUALI tepung. Pukul lagi..
3) Lepas tu, barulah dimasukkan tepung gandum dan pukul rata..
4) Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan..
5) Masukkan adunan secara berselang-seli atau ikut cara masing-masing..
6) Bakar pada suhu 150C selama 45 minit atau sehingga masak.. (Tempoh pembakaran bergantung pada jenis oven yang digunakan.. Ikut resepi asal, di bakar dengan suhu 180C)
p/s: Sekali lagi terima kasih pada mereka yang berkongsi resepi kek minyak ni kat fesbuk.. Gebu dan lembut je kek ni.. Manis dia pun okay je iaitu tidak terlampau manis..