Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, May 23, 2012

The version of my ayam goreng kunyit.. :D

Assalamualaikum...

The version of my ayam goreng kunyit.. :D




Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam - dipotong kecil-kecil - Bersihkan dan toskan - ( Gaul ayam dengan serbuk kunyit + garam + serbuk lada putih + perahan limau kasturi. Ketepikan seketika..)
1 biji lada banggala/capsicum - dihiris - ikut suka nak guna warna apa..
3 biji cili merah - dihiris
3 ulas bawang butih - dihiris
4 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 biji limau kasturi - dibelah dua
2 labu bawang besar - dihiris
1 sudu makan serbuk pati ikan bilis
1 sudu makan serbuk lada putih
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk kunyit
sedikit garam halus
1 ikat kacang panjang - dipotong memanjang


Cara-caranya:

1- Panaskan minyak. Kemudian tumiskan hirisan bawang putih + bawang merah + halia hingga naik bau. 

2- Masukkan pula hirisan cili merah.. Kacau rata dan tunggu sehingga cili besar layu..

3- Lepas tu, terus je masukkan ayam yang telah digaul tadi. Masukkan juga sos tiram + serbuk pati ikan bilis. Kacau sebati dengan api yang sederhana besar. Tunggu sehingga ayam sedikit empuk.. Jika belum empuk, tambah sedikit air.

4- Bila ayam seperti dah empuk, masukkan pula kacang panjang + hirisan bawang besar. Kacau rata dan rasa asam garamnya.. 

5- Akhir sekali barulah masukkan lada banggala/capsicum. Kacau lagi dan biarkan dalam 5 minit.. Kemudian, barulah tutup api dapur...


p/s: Boleh jugak letak sedikit serbuk lada hitam jika suka... Yang ini saya tak letak sebab lada hitam kehabisan stok.. huhuhu.. Selamat mencuba.. :)