Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Saturday, April 13, 2013

Kek Pisang Gebu...

Assalamualaikum...

Kek Pisang Gebu...

Saya dah banyak kali cuba buat kek pisang atau apam pisang.. Samada versi kukus ataupun bakar, kedua-dua cara ni dah pernah saya gunakan.. Namun, kek pisang atau apam pisang yang saya buat memang tidak menepati apa yang saya impikan.. Adakalanya ia bantat, tak kurang juga ia terlalu manis.. Sampai ke satu tahap, saya macam dah givap nak mencuba...


Namun, saya kuatkan hati.. Masih lagi cari dan mencari resepi yang sesuai walaupun sebenarnya saya agak malas nak menggugel resepi ni.. Mana boleh berhenti mencari jika inginkan kepuasan, kan..?


Akhirnya, saya terjumpa resepi kek pisang ni kat website Bukan Sekadar Masakan ni.. Terus saya salin resepi tu kat buku.. Dan bila tengok je ada pisang emas kat dapur, terus je saya buat.. Tambahan bahan-bahan yang diperlukan memang dah sedia ada..




Bahan-bahan: 
(Panaskan dulu oven pada darjah 180C dan griskan loyang pembakar dengan marjerin)

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder - guna sudu kfc tu..
1 sudu kecil soda bikarbonate - sudu kfc
1 cawan gula
3 biji pisang - lenyek - (anggaran 1/2 cawan selepas dilenyek) - (Saya gunakan pisang emas.. Nak guna pisang beranganpun boleh..)
1/2 cawan minyak masak - (nak guna butter pun boleh tapi kena cairkan dulu butter tu, pastu sukat jadikan 1/2 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla - sudu kfc
2 biji telur




Cara:

1) Ayak tepung gandum bersama dengan soda bikarbonate dan baking powder. Ketepikan.

2) Sementara tu, dalam bekas lain, putar telur dan gula hingga kembang dan likat. Masukkan esen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi dan masukkan campuran tepung gandum tadi.

3) Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati dengan spatula/senduk kayu.

4) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digriskan tadi dan bakar selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. (Bergantung pada jenis oven yang digunakan.. Saya guna oven biasa dan guna api bawah sahaja).

5) Setelah siap dimasak, tutup api oven dan biarkan lebih kurang 5 minit dalam oven.. Lepas tu terus keluarkan dari oven dan letak di atas rak/ sejukkan atas redai...


Nota 1: Adunan ni nanti akan likat atau pekat sedikit.. Dia tak sama macam adunan kek biasa.. Ini dari pengalaman saya masa membuatnya.. 

Nota 2: Sukatan dua cawan tepung yang saya gunakan bersamaan dengan 250 gram.. Jika 1 cawan gula, kena la bahagikan 250 tu dengan dua..  


p/s: Terima kasih atas perkongsian resepi ini.. Kek pisang ni memang betul-betul gebu.. Saya suka.. Alhamdulillah, akhirnya jumpa juga resepi yang memuaskan hati.. :-)