Assalamualaikum...
Kek Pisang Gebu...
Saya dah banyak kali cuba buat kek pisang atau apam pisang.. Samada versi kukus ataupun bakar, kedua-dua cara ni dah pernah saya gunakan.. Namun, kek pisang atau apam pisang yang saya buat memang tidak menepati apa yang saya impikan.. Adakalanya ia bantat, tak kurang juga ia terlalu manis.. Sampai ke satu tahap, saya macam dah givap nak mencuba...
Namun, saya kuatkan hati.. Masih lagi cari dan mencari resepi yang sesuai walaupun sebenarnya saya agak malas nak menggugel resepi ni.. Mana boleh berhenti mencari jika inginkan kepuasan, kan..?
Bahan-bahan:
(Panaskan dulu oven pada darjah 180C dan griskan loyang pembakar dengan marjerin)
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder - guna sudu kfc tu..
1 sudu kecil soda bikarbonate - sudu kfc
1 cawan gula
3 biji pisang - lenyek - (anggaran 1/2 cawan selepas dilenyek) - (Saya gunakan pisang emas.. Nak guna pisang beranganpun boleh..)
1/2 cawan minyak masak - (nak guna butter pun boleh tapi kena cairkan dulu butter tu, pastu sukat jadikan 1/2 cawan)
1 sudu kecil esen vanilla - sudu kfc
2 biji telur
Cara:
1) Ayak tepung gandum bersama dengan soda bikarbonate dan baking powder. Ketepikan.
2) Sementara tu, dalam bekas lain, putar telur dan gula hingga kembang dan likat. Masukkan esen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi dan masukkan campuran tepung gandum tadi.
3) Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati dengan spatula/senduk kayu.
4) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digriskan tadi dan bakar selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. (Bergantung pada jenis oven yang digunakan.. Saya guna oven biasa dan guna api bawah sahaja).
5) Setelah siap dimasak, tutup api oven dan biarkan lebih kurang 5 minit dalam oven.. Lepas tu terus keluarkan dari oven dan letak di atas rak/ sejukkan atas redai...
1) Ayak tepung gandum bersama dengan soda bikarbonate dan baking powder. Ketepikan.
2) Sementara tu, dalam bekas lain, putar telur dan gula hingga kembang dan likat. Masukkan esen vanilla dan pisang lenyek. Putar lagi dan masukkan campuran tepung gandum tadi.
3) Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati dengan spatula/senduk kayu.
4) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah digriskan tadi dan bakar selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak. (Bergantung pada jenis oven yang digunakan.. Saya guna oven biasa dan guna api bawah sahaja).
5) Setelah siap dimasak, tutup api oven dan biarkan lebih kurang 5 minit dalam oven.. Lepas tu terus keluarkan dari oven dan letak di atas rak/ sejukkan atas redai...
Nota 1: Adunan ni nanti akan likat atau pekat sedikit.. Dia tak sama macam adunan kek biasa.. Ini dari pengalaman saya masa membuatnya..
Nota 2: Sukatan dua cawan tepung yang saya gunakan bersamaan dengan 250 gram.. Jika 1 cawan gula, kena la bahagikan 250 tu dengan dua..
Nota 2: Sukatan dua cawan tepung yang saya gunakan bersamaan dengan 250 gram.. Jika 1 cawan gula, kena la bahagikan 250 tu dengan dua..
p/s: Terima kasih atas perkongsian resepi ini.. Kek pisang ni memang betul-betul gebu.. Saya suka.. Alhamdulillah, akhirnya jumpa juga resepi yang memuaskan hati.. :-)
No comments:
Post a Comment