Assalamualaikum...
Cucur manis buatan sendiri.. :)
Resepi cucur manis ni saya dapat dari seorang kawan fb kat grup masakan yang saya join.. Terima kasih Maiza atas perkongsian resepi ini.. Tapi cara nak buat ni saya ikut je cara saya...
Yang kecil tu sukatan untuk 1/3 cawan dan yang besar tu sukatan untuk 1 cawan.
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
1/3 cawan + 1/3 cawan gula pasir - buat dua bahagian
1 1/2 sudu kecil baking powder
1 biji telur - dipukul sedikit
1 cawan air - guna cawan yang sama masa menyukat tepung..
Bancuhan akan jadi macam ni.. Dia likat sedikit...
Cara membuatnya:
1) Masukkan tepung gandum + 1/3 cawan gula dan baking powder ke dalam bekas.. Kacau biar rata..
2) Masukkan 3/4 cawan air dahulu dan kacau sebati adunan..
3) Masukkan telur dan kacau lagi..
4) Masukkan pula lagi 1/3 gula.. Kacau lagi..
5) Akhir sekali masukkan lebihan air tadi dan kacau biar adunan sekata...
6) Goreng dengan api yang sederhana hingga masak..
Nota: Ada kawan bagitau, kalau nak dapatkan cucur manis yang cantik dan lembut, kena bancuh dengan air panas dan gunakan scoop tembikai masa nak masukkan adunan dalam kuali..
p/s: Rupa cucur manis ni tak cantik sebab saya tak pandai nak 'mencekut' dengan jari.. Saya just guna sudu je.. Tapi rasanya memang sedap... Kalah cucur manis adabi tu.. Ooppsss...!!!