Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, March 25, 2010

MAKARONI BAKAR

Assalamualaikum...

Resepi inipun saya copy paste dari page facebook Klasik Nasional... Resepi ihsan daripada Chef Zaidah Md. Noor...

BAHAN~BAHAN

480g makaroni (anggaran 1 kotak)
480g daging cincang (kalau tuna 2 tin)
1 tin sup krim cendawan
4-5 biji telur rebus ~ cincang
1 sudu besar krim salad
1 cawan bawang besar ~ cincang
minyak ~ utk menumis
3 1/2 tin susu air (tin sup cendawan)
4 sudu besar serbuk roti kering
garam secukup rasa

CARA~CARANYA

~ Rebus makaroni dengan sedikit garam & minyak hingga kembang (anggaran 12 minit) toskan airnya..

~ Panaskan minyak, tumiskan daging cincang, masukkan garam & lada hitam, kalau nk wangi lagi tambahkan serbuk jintan & ketumbar..

~ Masukkan bawang, tumis hingga layu & ketepikan..

~ Masak krim cendawan td, bersama 3 1/2 tin air, biarkan sampai mendidih, ketepikan juga..

~ Selepas itu gaulkan makaroni dengan telur, daging, cendawan, gaul rata, rasa garamnya, kemudian masukkan dalam tin pembakar. seelok-eloknya tin alaskan dengan kertas timah supaya mudah nak keluarkan bila dah masak..

~ Bakar selama 1 jam dengan kepanasan 170'c.. Sebelum bakar, atasnya tabur dengan serbuk roti kering, bila nampak macam cepat hangus, tutup dengan kertas timah sebentar, sebelum kita angkat keluar..

~ Untuk menghindang taburkan dengan hirisan lada & daun sadri serta hirisan telur dadar yang telah dihiris..
.