Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, December 11, 2013

Kuih siput...

Assalamualaikum...

Kuih siput...


Resepi ni saya ambil kat satu grup kat fb.. Ada sorang geng yang share-kan resepi ni.. Terima kasih ya kawan.. Maaf la tak ingat siapa punya resepi.. huhuhu..


Bahan-bahannya:

5 cawan tepung gandum - 575 gram
1 biji telur
50 gram marjerin - dua sudu makan
1 sudu teh garam - saya guna 2 sudu teh 
3 sudu makan cili mesin + sedikit serbuk kari - saya guna 1 1/2 sudu makan serbuk kari sahaja sebab cili mesin takde stok
Santan secukupnya - saya guna 275 ml santan yang tidak cair dan tidak pekat.. Yang sedang-sedang je...
Daun kari - digunakan masa menggoreng - Saya tak guna sebab takde daun kari...




 Cara membuatnya:

1) Satukan semua bahan di dalam bekas kecuali daun kari..

2) Gaul sebati semua bahan hingga menjadi seperti serbuk roti..

3) Kemudian, tuangkan santan sedikit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh.. Jangan uli macam nak buat roti.. Uli secara lembut atau manja gitu.. Takut nanti terlebih uli, doh akan jadi liat..

4) Pastikan doh tidak melekat di jari.. Kemudian, barulah dicubit sedikit doh tadi dan tenyeh pada papan acuan kuih siput..

5) Goreng dalam minyak yang panas dan banyak, dan dengan api sederhana besar.. Masa goreng ni, bolah la dimasukkan beberapa helai daun kari di dalam kuali..

6) Goreng hingga kekuningan ataupun masak..




p/s: Selamat mencuba ya.. :)