Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, August 11, 2011

Ayam Percik by Sheila Rusly

Assalamualaikum...

Resepi diambil dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan TV1 bersama Sheila Rusly dan tetamu jemputan kali ini ialah Irma Hasmie...

Bahan-bahannya:

4 ketul bahagian peha ayam - direbus (jangan buang air rebusan)
serai + halia + bawang putih + cili kering + sedikit kunyit hidup - dikisar
brown sugar atau gula pasir
sedikit tepung jagung - jika perlu (bancuh dengan sedikit air)
daun limau purut
asam keping
sedikit serbuk pati ayam
susu sejat dairy champ
sedikit garam
serai untuk merenjis sos semasa membakar..

Cara:

Bahan sos:

1) Panaskan kuali, dan tumiskan bahan kisar tadi sehingga naik bau..

2) Masukkan serbuk pati ayam..

3) Masukkan brown sugar (gula pasir)..

4) Masukkan susu dairy champ dan air rebusan ayam tadi..

5) Masukkan asam keping dan daun limau purut yang dikoyak-koyak..

6) Masukkan sedikit garam.. Rasa..

7) Masukkan pula tepung jagung untuk memekatkan kuah.. Kacau rata..

8) Masukkan ayam yang telah direbus tadi ke dalam bahan sos. Gaul sebati dan bakar.. Sambil bakar tu, renjis-renjiskan sos tu ke atas ayam.. (Boleh juga diperap sekejap sebelum dibakar supaya sos menyerap)

**Sukatan bahan tu kenalah pandai mengagak.. :-)
**Rasanya selepas ayam tu direbus, elok dikelar-kelar sebelum dimasukkan ke dalam bahan sos supaya sos tu meresap masuk ke dalam daging ayam tersebut..