Resepi diambil dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan TV1 bersama Sheila Rusly dan tetamu jemputan kali ini ialah Irma Hasmie...
Bahan-bahannya:
4 ketul bahagian peha ayam - direbus (jangan buang air rebusan)
serai + halia + bawang putih + cili kering + sedikit kunyit hidup - dikisar
brown sugar atau gula pasir
sedikit tepung jagung - jika perlu (bancuh dengan sedikit air)
daun limau purut
asam keping
sedikit serbuk pati ayam
susu sejat dairy champ
sedikit garam
serai untuk merenjis sos semasa membakar..
Cara:
Bahan sos:
1) Panaskan kuali, dan tumiskan bahan kisar tadi sehingga naik bau..
2) Masukkan serbuk pati ayam..
3) Masukkan brown sugar (gula pasir)..
4) Masukkan susu dairy champ dan air rebusan ayam tadi..
5) Masukkan asam keping dan daun limau purut yang dikoyak-koyak..
6) Masukkan sedikit garam.. Rasa..
7) Masukkan pula tepung jagung untuk memekatkan kuah.. Kacau rata..
8) Masukkan ayam yang telah direbus tadi ke dalam bahan sos. Gaul sebati dan bakar.. Sambil bakar tu, renjis-renjiskan sos tu ke atas ayam.. (Boleh juga diperap sekejap sebelum dibakar supaya sos menyerap)
**Sukatan bahan tu kenalah pandai mengagak.. :-)
**Rasanya selepas ayam tu direbus, elok dikelar-kelar sebelum dimasukkan ke dalam bahan sos supaya sos tu meresap masuk ke dalam daging ayam tersebut..
2 comments:
azz..dah cubo lom..budak2 ni goma bona ayam percik ni..kalau boli seketui tujuh hingit.
Kak Erna>
Bolum cubo lg kak... hehe...
Sokotul sampai 7 hengget..?? Makaihhh, mahal ehh... huhuhu...
Post a Comment