Sekali lagi resepi dari rancangan Ketuk-Ketuk Ramadhan.. :)
Bahan-bahannya:
3-4 keping isi ikan kerapu
2 batang serai - dititik
10 biji cili padi - 7 biji dikisar dan 3 biji dibiarkan begitu (ikut tahap kepedasan masing-masing)
1 inci halia - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 @ 2 biji buah keras - dikisar
4 biji bawang merah - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
3 biji cili merah - dikisar
3-4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis - ambil jus
Serbuk lada hitam
Garam
Gula
Susu sejat dairy champ
1) Taburkan serbuk lada hitam + garam ke atas ikan. Gaul rata dan goreng. Ketepikan..
2) Tumiskan bahan kisar hingga naik bau..
3) Masukkan serai + daun limau purut + 3 biji cili padi + garam + gula + jus limau nipis + susu dairy champ dan sedikit air. Biarkan mendidih dan sedikit pekat..
4) Bila kuah sudah masak, tuangkan kuah tersebut ke atas ikan yang telah digoreng tadi..
Selamat mencuba.. :)
No comments:
Post a Comment