Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Monday, January 27, 2014

Meroti: Selagi tak puas hati selagi tu la buat..

Assalamualaikum...

Meroti: Selagi tak puas hati selagi tu la buat..


Petang tadi buat roti lagi.. Buat macam biasa iaitu 500 gram tepung gandum sahaja.. Tapi kali ni saya uli guna tangan.. Takde nak guna mixer dah..



Ni cara yang saya buat... Elok guna kedua belah tangan.. Saya guna sebelah tangan je masa menguli ni sebab sebelah tangan lagi pegang enpon dok merakam.. hikk..


Sila klik gambar kat bawah ni untuk tengok resepi dengan lebih jelas.. Jika nak tengok resepi la.. Saya tak gunakan cinnamon dan kismis hitam. Saya gantikan dengan coklat chip. Manakala dough softener tu saya gunakan 1 sudu kecil sahaja.. Dan yis mauripan saya gunakan 1 peket (11 gram). Tepung roti saya gantikan dengan tepung gandum. Bahan lain semua sama..




Masukkan 11 gram yis + 2 sudu makan gula ke dalam bekas.. Kemudian masukkan 1 1/4 cawan air suam dan kacau sebati.. (Air suam = 1 cawan air paip + 1/4 cawan air panas mendidih.. Kacau rata dan kemudian masukkan ke dalam bekas berisi yis tadi.. Tutup dan perap..)


Satukan 500 gram tepung gandum + 1/4 cawan gula + 1/3 cawan susu tepung + 2 sudu kecil garam dan gaul rata.. Kemudian ikut seperti dalam gambar..


Uli untuk sebatikan semua bahan dalam anggaran sepuluh minit... ( 1 sudu kecil dough softener + 3 sudu makan shortening + 2 sudu makan butter)


Kemudian masukkan doh ke dalam plastik bersih dan teruskan menguli hingga doh lembut dan kelihatan berminyak.. Anggaran 30-40 minit.. Lepas tu keluarkan doh dari dalam plastik dan uli lagi selama lebih kurang 10 minit..


Kemudian, sapukan loyang/bekas dengan sedikit minyak masak. Masukkan doh ke dalam loyang dan sapukan permukaan doh dengan sedikit minyak masak. Kemudian, perapkan doh selama 1 1/2 jam atau hingga doh naik dua kali ganda.. Lepas tu, tumbuk sedikit doh tadi untuk keluarkan angin dalam doh dan terus bentukkan...


Lepas bentukkan, perap lagi hingga doh mengembang...








p/s: Struktur roti ni lembut dan gebu walaupun uli dengan tangan.. Namun saya masih tak puas hati.. Kalau boleh, saya nak kan struktur roti yang lagi lembut.. hehhh.. Bab rupa roti ni memang la saya fail.. huhuhu..