Assalamualaikum...
Kuih sagu...
Bahan-bahannya:
300 gram sagu biji saiz kecil (saya gunakan sagu yang dah siap berwarna)
3 gelas air
1/2 cawan gula (boleh tambah jika suka manis)
1/2 biji kelapa (parut ambil yang putih sahaja)
Secubit garam
Sedikit pewarna merah (jika sagu berwarna putih)
Sehelai daun pandan (tak letakpun tak apa)
Cara membuatnya:
1- Basuh bersih sagu biji dan toskan.
2- Masak air bersama gula dengan api yang perlahan. Masukkan juga pewarna merah dan daun pandan. Biarkan gula larut.
3- Bila gula dah larut, masukkan sagu biji tadi.
4- Kacau sagu perlahan-lahan tanpa henti sehingga sagu betul-betul masak dan tiada lagi kelihatan warna putih pada sagu tadi.
5- Bila dah masak, masukkan ke dalam loyang. Biarkan ia sejuk.
6- Bila dah sejuk, barulah boleh di potong sagu tadi dan digaulkan bersama dengan kelapa yang sudah digaul dengan garam..
Selamat mencuba.. :)
No comments:
Post a Comment