Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, July 20, 2011

Vanilla Cupcakes With Raspberry Buttercream Frosting

Assalamualaikum...

Ni adalah resepi yang diambil dari Youtube dan diterjemahkan dalam BM oleh seorang kawan fb saya iaitu Nad.. Tenkiu Nad... Dan saya edit sedikit mengikut apa yang saya faham dan dengar. Punya la banyak kali replay.. :-)

Kalau ada mana-mana bahagian yang terkurang tu, tolong bagitau saya ehh.. Maklum la, saya ni tak berapa nak faham BI ni.. huhuhu...


Resepi asal ada kat sini.. Baru je jumpa.. hehe...


Bahan-bahan ( 12 biji )
  • 1 1/3 cawan tepung serbaguna (gandum) 
  • 1 cawan gula castor 
  • 1/8 sudu kecil garam - anggaran secubit garam
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 buku unsalted butter 
  • 2 biji telur - Grade A
  • 1/3 cawan susu segar 
  • 2 sudu kecil esen vanilla 

  • FROSTING
  • 1 buku unsalted butter
  • 450 gm gula aising - 1 paun = 16 auns = 3 1/2 cawan@4 cawan
  • secubit garam
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla 
  • 1/2 cawan jem raspberry (atau strawberry atau blueberry)
  • ~> Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan putar sehingga kembang. Masukkan ke dalam piping bag dan bolehlah mula menghias.
Cara-cara
  1. Panaskan oven terlebih dahulu - 350 darjah C. Panas ni... 
  2. Putar gula dan butter hingga kembang.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla dan putar lagi. Gunakan spatula untuk mengaup adunan supaya sebati. 
  4. Masukkan tepung gandum, baking powder dan garam. Putar perlahan-lahan untuk mengelakkan tepung menyembur. 
  5. Sambil putar, perlahan-lahan masukkan susu segar dan putar sehingga adunan sebati.
  6. Isikan ke dalam papercup yang disusun dalam muffin tray dan bakar selama lebih kurang 20-25 minit atau sehingga masak.
  7. Bila dah masak, keluarkan tray dari oven dan keluarkan dari muffin tray and biarkan sejuk di atas rack.
  8. Paipkan frosting di atasnya dan boleh juga letakkan buah strawberry di atas frosting tadi sebagai hiasan.

4 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

hehehe...... sedap....... yg tukang wat pun cumel......... bertambah2 sedap....... =P

Acik Erna said...

azz..dah buek ko ni..akak ambik resepi..simpan lu yo..tq azz..

~ Cik Azz ~ said...

LP Lum>

Waalaikumussalam Lynda..

Hamboii3... hahaha..

~ Cik Azz ~ said...

Kak Erna>

Bolum buek lg kak... Maleh lg ni haa.. hehe..

Amek la kak resepi tu...