Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Monday, March 11, 2013

Tauhu kering berinti

Assalamualaikum...

Tauhu kering berinti...


Bahan-bahannya:

10 biji tauhu kering (yang selalu dimasukkan dalam kuah mee kari tu)
1 tangkai daun sup - dihiris halus
3 batang sosej - dicincang halus (boleh gantikan dengan ayam atau daging atau kesukaan masing-masing)
Garam secukup rasa


Caranya:

1) Gunting permukaan tauhu bentuk silang. Potong dengan cermat dan terbalikkan tauhu tadi perlahan-lahan (bahagian isi tauhu berada di luar)

2) Trim/kikis isi tauhu tadi perlahan-lahan (jangan sampai terkoyak kulit tauhu tu) dan masukkan isi tauhu tadi ke dalam mangkuk.

3) Kemudian, gaul sebati isi tauhu tadi dengan hirisan daun sup. Masukkan garam dan rasa.

4) Masukkan isi tauhu tadi ke dalam bekas tauhu dan padatkan inti agar tidak terkeluar semasa proses menggoreng.

5) Goreng tauhu yang sudah disumbat tadi hingga masak. Angkat dan toskan. Boleh la dihidangkan dengan sos cili.


p/s: Macam sedap je, kan.. hehh..

No comments: