Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Monday, July 12, 2010

KUIH GELANG/KERIA

Assalamualaikum....

Kali ni jom kita buat kuih gelang ni. Ada orang panggil kuih keria. Tapi saya panggil kuih gelang sebab rupa dia macam gelang blingbling... hehehe..

Bahan-bahannya:

4 ketul ubi keledek sederhana besar
sedikit tepung gandum
sedikit garam
1 cawan air
1 cawan gula pasir

Adunan yang telah siap digentel...

Cara-caranya:

1) Ubi keledek dibuang kulitnya. Kemudian dibersihkan dan dipotong kecil.

2) Rebus ubi keledek tadi dengan sedikit garam sehingga benar-benar empuk.

3) Bila ubi dah cukup empuk, toskan airnya dan lenyek sehingga lumat.

4) Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

5) Adun adunan sehingga benar-benar sebati dan tidak melekat di jari. Tepung jangan banyak sangat, takut nanti kuih keras.

6) Kemudian bentukkan bulat-bulat dan buatlah lubang di tengahnya.

7) Goreng dengan api yang sederhana sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.

Kuih yang telah siap disira...

Cara membuat sira gula:

1) Masukkan 1 cawan air bersama dengan 1 cawan gula ke dalam kuali.

2) Masak dengan api yang sederhana besar sehingga gula berbuih-buih dan menjadi sedikit pekat (anggaran tinggal 1/4 cawan saja).

3) Selepas itu barulah dimasukkan kuih keria yang telah digoreng tadi. Gaul dan kaup rata supaya sira gula sebati.

4) Api kenalah perlahan supaya sira gula tak hangus. Kaup-kaup kuih tu sehingga gula mula mengering. Selepas tu, barulah matikan api dapur.

Tips: Pastikan jangan sira dengan air gula yang masih cair, kerana nanti siranya lembik dan melekit.

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

walawei... memnag best... :)
nak2 kalo mkn panas2... pergh kena lak ngan air teh jawa... :)

~Kak AZZ~ said...

LP Lum> Wassalam Linda... Hahaha... Besst kann... Air teh jawa tu cmno lak... hehe..