Assalamualaikum....
Semalam saya buat laksa penang ni... Memandangkan omak dah rebus ikan, maka kena la saya sambung tugas tu kann... hehehe...
Bahan-bahan kuah:
1 kilo ikan kembung
6 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
4 senduk cili boh (cili kering blended-ikut kepedasan masing2)
2 tangkai bunga kantan (dipotong 4)
1 genggam daun kesum
1 genggam asam keping
sedikit garam dan perasa
Cara-caranya:
1) Ikan dibuang perutnya sahaja. Bersihkan dan rebus dengan sedikit garam dan asam keping. Biarkan sejuk seketika.
2) Asingkan isi ikan dan tulangnya. Tapiskan air rebusan tadi dan masukkan ke dalam periuk.
3) Kisar isi ikan dengan sedikit air sehingga hancur. Masukkan ke dalam periuk tadi.
4) Kisar pula tulang-tulang ikan sehingga hancur. Tapiskan dan masukkan ke dalam periuk. Kisar lagi untuk kali kedua dan ketiga.
5) Selepas itu barulah dimasukkan bawang merah, bawang putih, cili boh, daun kesum. bunga kantan dan asam keping lagi sekali. Masak dengan api yang sederhana.
6) Bila sudah mendidih, masukkan pula garam dan serbuk perasa (jika suka). Kacau dan rasa kuah tu.
7) Pastikan cili boh benar-benar masak sebelum tutup api.
Bahan-bahan hidangan:
1 bungkus laksa kering(direbus sehingga empuk)
4 biji telur (direbus-belah dua)
1 biji timun (dihiris kecil)
2 labu bawang besar (dihiris nipis)
4 biji cili merah (dihiris halus)
6 biji limau kasturi atau limau nipis
sedikit daun salad (dihiris halus-jika suka)
No comments:
Post a Comment