Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, July 15, 2010

LAKSA PENANG

Assalamualaikum....

Semalam saya buat laksa penang ni... Memandangkan omak dah rebus ikan, maka kena la saya sambung tugas tu kann... hehehe...


Bahan-bahan kuah:

1 kilo ikan kembung
6 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
4 senduk cili boh (cili kering blended-ikut kepedasan masing2)
2 tangkai bunga kantan (dipotong 4)
1 genggam daun kesum
1 genggam asam keping
sedikit garam dan perasa

Cara-caranya:

1) Ikan dibuang perutnya sahaja. Bersihkan dan rebus dengan sedikit garam dan asam keping. Biarkan sejuk seketika.

2) Asingkan isi ikan dan tulangnya. Tapiskan air rebusan tadi dan masukkan ke dalam periuk.

3) Kisar isi ikan dengan sedikit air sehingga hancur. Masukkan ke dalam periuk tadi.

4) Kisar pula tulang-tulang ikan sehingga hancur. Tapiskan dan masukkan ke dalam periuk. Kisar lagi untuk kali kedua dan ketiga.

5) Selepas itu barulah dimasukkan bawang merah, bawang putih, cili boh, daun kesum. bunga kantan dan asam keping lagi sekali. Masak dengan api yang sederhana.

6) Bila sudah mendidih, masukkan pula garam dan serbuk perasa (jika suka). Kacau dan rasa kuah tu.

7) Pastikan cili boh benar-benar masak sebelum tutup api.


Bahan-bahan hidangan:

1 bungkus laksa kering(direbus sehingga empuk)
4 biji telur (direbus-belah dua)
1 biji timun (dihiris kecil)
2 labu bawang besar (dihiris nipis)
4 biji cili merah (dihiris halus)
6 biji limau kasturi atau limau nipis
sedikit daun salad (dihiris halus-jika suka)

No comments: