Assalamualaikum..
Bahan-bahan:
20 gm agar-agar bertali
1 **gelas gula
5 **gelas air (saya gunakan **gelas seperti dalam gambar)
1 tin susu cair
1/3 daripada sebuku butter - sebuku butter dibahagi 3
4 sudu makan tepung jagung
2 biji telur
2 sudu makan serbuk koko - dibancuh dengan sedikit air
Cara-cara:
1- Pukul telur di dalam loyang. Masukkan tepung jagung dan susu cair. Pukul rata dan ketepikan.
2- Masak agar-agar dengan 5 gelas air. Bila agar-agar sudah larut, masukkan pula gula. Kacau dan tunggu sehingga gula hancur.
3- Masukkan butter. Kacau hingga mendidih.
4- Masukkan adunan telur tadi ke dalam periuk agar-agar dan kacau sehingga mendidih dengan api yang sederhana. Jangan biarkan tanpa dikacau bagi mengelakkan puding berkerak. Bila dah mendidih, terus sahaja tutup api.
5- Bahagikan kepada dua bahagian iaitu satu bahagian asal dan satu lagi dicampur koko.
6- Tuang adunan sesenduk demi sesenduk berselang-seli sehingga habis. Tuang kat bahagian tengah bagi mendapatkan corak.
7- Biarkan sejuk dahulu barulah dimasukkan ke dalam peti ais dan boleh la dihidangkan.
Tidak terlalu keras dan tidak terlalu lembut. Sedang-sedang saja...
No comments:
Post a Comment