Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Saturday, January 9, 2010

LEMAK CILI PADI TELUR ITIK..

Assalamualaikum......


Lemak cili padi telur itik..


Resepi kali ni agak mencabar sikit. Tapi kalau betul-betul menjadi, ianya sungguh menjilat jari tau.... i tell u.... hehehe....







Bahan-bahan:

5-6 biji telur itik yang segar (jangan masuk angin)
1 1/2 biji kelapa (jadikan 2 mangkuk besar santan)
15/20 biji cili api (dikisar)
1 1/2 inci kunyit hidup (dikisar)
2 batang serai (dititik)
2 ulas bawang merah (dihiris)

4 helai pucuk kunyit (basuh dulu>lap bagi kering>hiris halus)
1 keping asam keping
garam secukup rasa

Cara-cara:

1) Masukkan santan dalam kuali.

2) Masukkan cili api dan kunyit hidup yang telah dikisar tadi.

3) Masukkan hirisan bawang merah, serai dan asam keping..

4) Nyalakan api dapur. Masak kuah dahulu dengan api yang sederhana besar sambil kacau supaya santan tak bergentel.

5) Masukkan pula garam.

6) Kacau perlahan-lahan. Biarkan kuah mendidih seketika.

7) Masukkan pula telur itik yang pertama. Jangan kacau kuah tetapi jiruskan sedikit demi sedikit kuah dengan lembut ke atas telur tu untuk mengelakkan telur dari hancur/pecah.

(Proses ni agak rumit sedikit kerana terpaksa tunggu telur pertama separuh masak, barulah dimasukkan telur yang kedua... tunggu hingga separuh masak juga.... dan begitulah seterusnya untuk telur yang terakhir).

8) Bila semua telur itik dah mula pejal, barulah dimasukkan hirisan pucuk kunyit. Kacau gulai perlahan-lahan.

9) Tunggu sehingga pucuk kunyit lecur/masak. Kemudian bolehlah tutup api dapur.



Nota: Sukatan bahan bergantung pada selera masing-masing ya... ;)


p/s: Korang juga boleh masukkkan 7-8 biji belimbing buluh yang dibelah dua untuk menggantikan pucuk kunyit tetapi dengan syarat jangan pulak letak asam keping, takut nanti gulai tu bertambah masam... SELAMAT MENCUBA....!!!


No comments: