Bahan-bahan:
2 ikat pucuk paku
1 mangkuk taugeh
1 mangkuk isi kerang
1 genggam udang kering (ditumbuk)
1 genggam ikan bilis (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
5 biji cili api (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 cawan kelapa goreng (dikisar)
2 labu bawang besar (dihiris)
5 biji cili besar (dihiris dan cincang)
4 biji limau kasturi@1 biji limau nipis
garam secukup rasa
Cara-cara:
1) Celur pucuk paku sehingga agak layu. Angkat dan toskan.
2) Masukkan semua bahan yang ditumbuk ke dalam bekas.
3) Masukkan pula hirisan bawang besar, kelapa goreng, cili besar yang telah dicincang dan garam secukupnya. Gaul rata.
4) Masukkan pucuk paku yang telah dicelur tadi.
5) Masukkan pula isi kerang. Gaul supaya sebati.
6) Masukkan taugeh. Gaul rata. (taugeh tak perlu celur).
7) Akhir sekali perahkan hirisan limau nipis/kasturi dan gaul hingga semua bahan benar-benar sebati dan mesra.
Tips: Bagi yang suka belacan tu, bolehlah letak sedikit. (Tapi aku tak suka belacan....hehe...)
Pemberitahuan..
Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..
Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...
Thursday, January 7, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment