Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, January 7, 2010

KARIPAP

Assalamualaikum....

Suka makan karipap?? Nak resepi karipap?? Nah.... cubalah buat karipap dengan menggunakan resepi ini. Saya dah cuba dah, bolehlah tahan rasanya. Cuma kita kenalah pandai mengagak sukatan bahan2 dan rasanya je...




KARIPAP

Bahan-bahan untuk inti:

5 biji kentang bersaiz besar (dipotong dadu)
2 labu bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
10 biji cili api (dikisar)
1 genggam udang kering@ikan bilis (dikisar)
1 mangkuk daging@isi ayam (dipotong kecil2)
1 peket kecil serbuk kari/1 senduk sedang
1 senduk besar minyak masak untuk menumis
sedikit daun kari
garam secukup rasa

Cara-cara membuat inti:

1) Panaskan minyak dengan api yang sederhana besar.

2) Masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi.

3) Kacau sehingga naik bau.

4) Masukkan pula daun dan serbuk kari. Kacau lagi.

5) Masukkan daging@ayam. Kacau seketika.

6) Masukkan kentang dan sedikit air.

7) Masukkan garam secukupnya. Masak hingga kuah sedikit kering dan kentang empuk.

Bahan-bahan untuk kulit dan cara membuatnya:

1) Panaskan 3 sudu makan marjerin + 2 sudu makan minyak masak.

2) Curah ke dalam 1/2 kilo tepung gandum + sedikit garam. Gaul rata.

3) Masukkan sedikit demi sedikit air untuk menguli doh.

4) Jika doh melekat, uli dengan menambah sedikit marjerin.

5) Canai nipis doh dan terap dengan cawan. Buat la bentuk yang disukai.(Lagi mudah jika menggunakan acuan karipap)

p/s: Nampak macam rumit je kan, tapi sebenarnya amat mudah sekali. Cuma untuk kelim tu je yang lambat sikit. Saya dah cuba, anda bila lagi....???

2 comments:

ArmaniWhite said...

ailaik keripap!tp lecehnye nk wat..bli la karipap segera..hakhakk

Herbal Cahya said...

MAAF BERBAGI INFO NIH GAN MANFAAT KHASIAT BUAH MERAH PAPUA
Info lengkap dibawah Mampir ke Blog saya yah
>> Kami menyediakan buah merah segar <<
>> Cari tahu manfaat khasiat buah merah <<<