Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Friday, January 8, 2010

KEK DARI MATA AZYMA

Assalamualaikum....

Ini merupakan resepi dari kakak saya. Dah banyak kali dah buat kek ni. Korangpun patut mencubanya. Kalau buat jualpun okay gak pe..hikk3..



KEK DARI MATA AZYMA

Bahan-bahan:

250g tepung gandum
220g gula aising (manis2 buah)
6 biji telur ayam (asingkan kuning dan putih)
1 buku buttercup
1 penutup esen vanilla (penutup botol tu)
1 sudu makan baking powder
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu makan pewarna hijau

Cara-cara:

1) Ayak tepung bersama2 dengan baking powder dan soda bicarbonate. Ketepikan dahulu.

2) Pukul putih telur dahulu sehingga benar2 kembang. Kemudian ketepikan juga.

3) Selepas itu barulah pukul gula aising bersama dengan buttercup. Pukul sehingga kembang.

4) Masukkan esen vanilla. Pukul lagi.

5) Masukkan kuning telur. Teruskan memukul sehingga adunan sebati dan kembang.

6) Selepas itu masukkan putih telur yang telah siap2 dipukul tadi. Kaup2kan adunan biar rata. Tak perlu pukul lagi.

7) Barulah masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan2 supaya adunan kek benar2 bersatu.

8) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian letak pewarna hijau dan satu lagi biarkan warna asal.

9) Masukkan kedua2 adunan berselang seli ke dalam loyang pembakar yang telah siap digriskan. Masukkan adunan sehingga habis semuanya.

10) Bakar kek sehingga masak. (Lebih kurang 45 minit-1 jam) dengan suhu 150 darjah. (Oven haruslah dipanaskan dahulu. Jika tidak, masa pembakaran akan jadi lebih lama lagi)

No comments: