Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Saturday, January 9, 2010

MUFFIN COKLAT

Assalamualaikum....

Resepi muffin ni saya ambil dari blog ladymistz. Hari tu dah mintak kebenaran dah dari dia.... Mana boleh ambil sesuatu dengan sesuka hati dari rumah orang kann...




MUFFIN

Bahan-bahan:

1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko (saya guna serbuk van houtten)
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1 cawan fresh milk (den guno dutch lady)
1 biji telor (dipukul sedikit)
1/3 cawan minyak
1 sudu kecil esen vanila
3/4 cawan choc chips (I guna hershey...sangat sedap nyum nyum)

Cara-cara:

1-Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda bikarbonat, baking powder dan garam. Ayakkan dan ketepikan.

2-Dalam bekas lain, campurkan susu, telor, esen vanila dan minyak. Kacau rata.

3-Masukkan campuran tepung tadi. Kacau rata.

4-Masukkan choc chips. Sudukan ke dalam muffin cup dan bakar selama 15 minit/hingga masak. (boleh juga dikukus selama 12 - 15 minit).

2 comments:

~LP Lum~ said...

nak laie cntik, taburkan sikit gula castor kat ats cup kek 2.. pastu bubuh ar choco cip ke krim ke.. bebdk sure sukanya ar... :)

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> Linda....lenkali la buat cmtu....Hari ni sj nk try resepi tu je...Btw, macehh idea tu ehh...:-)