Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, January 14, 2010

POPIA GORENG

Assalamualaikum.....

Resepi ni diambil dari rancangan Ketuk2 Ramadhan RTM1 yang dibuat oleh pelakon Dynas dan Sheila Rusly.

POPIA GORENG..

Bahan-bahan A:

1 batang carrot (dihiris nipis)
1 biji sengkuang (dihiris nipis)
10 btg kacang buncis/panjang (dipotong kecil2)

(Semua digoreng separuh masak dengan sedikit air. Angkat
bila air sudah kering)

Bahan-bahan B:

3 ketul tauhu (yang diramas2/dihancur2kan)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji telur
sedikit minyak masak untuk menumis.

1) Tumis bawang putih, kemudian masukkan telur. Kacau2 telur dalam kuali hingga kering.

2) Masukkan pula tauhu dan goreng sehingga tauhu agak kekuningan.

3) Kemudian masukkan saja bahan2 A ke dalam bahan2 B dan letak garam secukup rasa. Kacau sebati dan angkat. Sejukkan.

Bahan-bahan C:

1 paket kulit popia (bergantung pada kuantiti inti)
3 sudu makan tepung gandum (bancuh dgn sedikit air sebagai pelekat/gam).
(Masukkan inti ke dalam kulit popia. Gulung dan lekatkan dengan menggunakan bancuhan tepung gandum tadi supaya kulit tidak terbuka).

Goreng popia yang telah siap digulung tadi.

2 comments:

ArmaniWhite said...

haa..yg ni nami suka.. tapi still takleh buat. bkn nami xnak, tp dak sham x suka la tgk nami wat keje "leceh2" (katanya).org yg masak, dia pulak yg sebok...hukkk

~Kak AZZ~ said...

Nami~> hahaha...apsal lak dia kata leceh... Maybe dia tgk Nami buat keje macam kelam kabut kott....hehehe...

*Pastikan rambut diikat kemas masa buat kerja masak2 ni tau...Manatau lps ni dia tengok Nami macam "sedap" je...muahahahaha....