Ini merupakan resepi asas untuk roti, kulit pizza, roti nan, roti pintal dan yang seangkatan dengannya. Resepi ni saya dapat sewaktu menghadiri satu "demo" dulu... hehehe...
Boleh la... :)
Bahan-bahan A:
250ml air suam
6 sudu makan susu tepung (boleh juga digantikan dengan 3 sudu makan susu pekat manis)
1 sudu makan yis segera (1 paket mauripan)
1 sudu kecil gula pasir
Bahan-bahan B:
600-650 gram tepung roti - saya guna tepung gandum je.. ( sukatan asal 500 gram tapi lembik sangat, tak boleh nak uli. So, saya ejas sikit demi sikit..)
6 sudu makan gula aising
1 sudu makan pelembut roti (botex) - saya guna ovalette - botex takde..
2 sudu makan planta/butter/seasoning - saya guna butter
2 biji telur (dipukul dahulu)
Cara-cara:
1) Campurkan kesemua bahan2 A. Bancuh sehingga rata dan ketepikan seketika sehingga yis sedikit kembang.
2) Di dalam bekas yang lain, campurkan kesemua bahan-bahan B dan adun sebati.
3) Kemudian, masukkan bahan A tadi ke dalam bahan B. Gaul dan uli sehingga benar-benar sebati.
4) Selepas itu, barulah dijadikan kulit pizza ataupun roti mengikut bentuk yang disukai.
5) Bakar dengan suhu 150-180 darjah atau sehingga masak..
2 comments:
salam kak azz~
hehehe... den nak mak den wat nnti...
kak.... nak resepi tauhu bakar gak... :)
LP Lum~> hahaha...buek...jangan tak buek...
Tu kek eteh dah ado resepi tauhu bakar tu... Tak tau la kok monjadi koo tidak...hehehe...
Post a Comment