Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Friday, January 29, 2010

ROTI, PIZZA, ROTI NAN dll

Assalamualaikum....

Ini merupakan resepi asas untuk roti, kulit pizza, roti nan, roti pintal dan yang seangkatan dengannya. Resepi ni saya dapat sewaktu menghadiri satu "demo" dulu... hehehe...

Boleh la... :)

ROTI, PIZZA, ROTI NAN, ROTI PINTAL dan lain-lain

Bahan-bahan A:


250ml air suam
6 sudu makan susu tepung (boleh juga digantikan dengan 3 sudu makan susu pekat manis)
1 sudu makan yis segera (1 paket mauripan)
1 sudu kecil gula pasir

Bahan-bahan B:


600-650 gram tepung roti - saya guna tepung gandum je.. ( sukatan asal 500 gram tapi lembik sangat, tak boleh nak uli. So, saya ejas sikit demi sikit..)
6 sudu makan gula aising
1 sudu makan pelembut roti (botex) - saya guna ovalette - botex takde..
2 sudu makan planta/butter/seasoning - saya guna butter
2 biji telur (dipukul dahulu)

Cara-cara:

1) Campurkan kesemua bahan2 A. Bancuh sehingga rata dan ketepikan seketika sehingga yis sedikit kembang.

2) Di dalam bekas yang lain, campurkan kesemua bahan-bahan B dan adun sebati.

3) Kemudian, masukkan bahan A tadi ke dalam bahan B. Gaul dan uli sehingga benar-benar sebati.

4) Selepas itu, barulah dijadikan kulit pizza ataupun roti mengikut bentuk yang disukai.



5) Bakar dengan suhu 150-180 darjah atau sehingga masak..

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

hehehe... den nak mak den wat nnti...

kak.... nak resepi tauhu bakar gak... :)

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> hahaha...buek...jangan tak buek...

Tu kek eteh dah ado resepi tauhu bakar tu... Tak tau la kok monjadi koo tidak...hehehe...