Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Tuesday, January 26, 2010

TEMPE GORENG BERKENTANG

Assalamualaikum....

Resepi yang paling ringkas dan mudah untuk siapa2 yang takde masa nak memasak.

TEMPE GORENG + KENTANG

Bahan-bahannya:

2 bungkus tempe (yang dalam plastik tu-dihiris nipis)
2 biji kentang (dihiris memanjang seperti kentang KFC tu laa)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 biji cili merah (ditumbuk)
1 genggam ikan bilis
1 labu bawang besar (dihiris membulat)
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
sedikit garam
minyak untuk menumis

Cara-cara:

1) Goreng tempe sehingga agak garing dan angkat. Goreng pula ikan bilis. Angkat dan ketepikan dahulu.

2) Goreng pula kentang sehingga empuk. Angkat dan ketepikan juga.

3) Selepas itu, barulah tumis bahan2 yang ditumbuk tadi. Kacau sehingga naik bau.

4) Masukkan hirisan bawang besar.

5) Masukkan juga tempe dan kentang tadi. Kacau rata. Kemudan, masukkan pula ikan bilis. Kacau juga.

6) Akhir sekali, barulah dimasukkan sos tiram, kicap manis dan garam secukup rasa.

7) Kacau sehingga sebati dan angkat.

p/s: Dah siap... Senang je kan.... hehehe...

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam chef~ ;)

wei kak, den pling suko lauk nie.. xde mkan ngan lauk len pon xpe aslkan ada lauk nie.. lwn lak ngan tlur asin.. ppeerrgghh.. xhengat..

tpkn kak, den lobih suko kalo tempe yg bngkus gna daun 2, lain ada rsa yg sepatik nie, kekdg rsa mcm hampeh aje.. tp nak wat mcm mnakn, skang smua dlm sepatik.. dah xde dlm daun laie... :)

~Kak AZZ~ said...

LP Lum~> Linda....hahaha....koco liur tengok ayat ekau ni...lom tengok lauk ehh lagi tu...:)

kek sini tempe bungkus daun pisang tu masih ado lg la...tp halusssssssss na bona bungkus ehh....