Pemberitahuan..
Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..
Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...
Friday, March 5, 2010
IKAN TONGKOL MASAK KICAP
IKAN TONGKOL MASAK KICAP
Bahan-bahannya:
1 ekor ikan tongkol sederhana besar (anggaran 5 keping)
2 biji cili merah (dihiris)
2 biji cili hijau (dihiris)
2 ulas bawang putih (dititik sedikit)
2 labu bawang besar (dimayang)
2 sudu makan cuka makan
2 sudu makan sos tiram
kicap manis secukupnya
Cara-caranya:
1) Cuci ikan tongkol dengan air asam limau/asam jawa sehingga bersih untuk menghilangkan bau hanyir.
2) Gaul ikan dengan sedikit sahaja garam + kunyit serbuk.
3) Kemudian goreng ikan tersebut sehingga sedikit garing.
4) Angkat ikan dan ketepikan seketika.
5) Masukkan pula kesemua bahan2 hirisan. Kacau seketika biar rata.
6) Masukkan pula cuka, sos tiram dan kicap manis sekaligus. Kemudian terus sahaja curahkan ikan tadi ke dalam kuali.
7) Kacau sehingga sebati dan angkat.
.
Olahan semula oleh
Cik Azz
Pada jam
3:52:00 PM
Labels:
Ikan Tongkol
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
slam kak azz~
hehehe... mcm sodap.. tp den xmam ikan tongkol.. kot tkar ngan ikan len blh x? :)
Post a Comment