Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Thursday, March 11, 2010

BINGKA ROTI

Assalamualaikum...

Saya baru je ambil resepi ni dari RTM1. Tidak ditunjukkan sukatan yang spesifik namun saya cuma perhatikan sahaja sukatan bahan dan cara2 yang ditunjukkan. Harap2 resepi ni menjadi la hendaknya ya...

BINGKA ROTI

Bahan-bahannya:

8/10 biji pisang emas/berangan yang terlebih ranum (dilenyek)
6/8 keping roti putih
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan kismis (apa saja jenis kismis)
2 sudu makan madu lebah
2 sudu makan planta/butter
1 kotak kecil susu segar (atau 1 tin susu cair)
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur ayam
4 sudu makan badam kisar
3 sudu makan badam kisar (sbg hiasan/tabur)

Cara-caranya:

1) Roti disiat-siat terlebih dahulu dan masukkan ke dalam bekas.

2) Masukkan pula susu segar/cair dan biarkan ianya terendam sehingga lembut (anggaran 2 jam)

3) Selepas itu barulah dimasukkan pisang lenyek.

4) Terus sahaja masukkan tepung gandum, kismis, badam, telur, esen vanilla, madu lebah dan planta.

5) Gaul sebati kesemua bahan.

6) Curahkan adunan ke dalam loyang pembakar yang telah digriskan terlebih dahulu. Tabur lebihan badam ke atas adunan.

7) Bakar selama lebih kurang 45 minit dengan api yang sederhana sehingga bingka benar2 masak.

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak Azz~

hehehe... best2... nak try... den suka puding roti.. pun sodap gak... :)

~Kak AZZ~ said...

Lp Lum~>

wassalam... Laa... tak pasan ada komen kat sini... kihh3...

Ty la ehh... kalau menjadi, nnt tunjuk gambar tau... hahaha..