Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, March 24, 2010

AYAM GORENG BEREMPAH

Assalamualaikum....

Ni resepi dari Datin Rosnani Jamil yang disiarkan dalam radio Klasik Nasional... Saya cuma copy paste dari page FB je ni... hehe...

BAHAN-BAHAN

1 EKOR AYAM (POTONG IKUT SUKA)

BAHAN UNTUK DIKISAR:-
3 GENGGAM KETUMBAR -
2 GENGGAM JINTAN MANIS
2 GENGGAM JINTAN KASAR
10 ULAS BAWANG PUTIH (KALAU ULAS BESAR)
20 ULAS BAWANG PUTIH (KALAU ULAS KECIL)
3 LABU BAWANG BESAR

BAHAN LAIN:
KUNYIT SERBUK
3 SUDU BESAR CILI BOH
GARAM SECUKUP RASA
MINYAK UNTUK MENGGORENG.

CARA MEMASAK:

KISAR KETUMBAR,JINTAN MANIS, JINTAN KASAR, BAWANG PUTIH, BAWANG BESAR( TIDAK TERLALU HALUS DAN TIDAK TERLALU KASAR), KEMUDIAN CAMPURKAN KUNYIT SERBUK DAN CILI BOH, GAUL BERSAMA AYAM. PERAPKAN LEBIH KURANG 1/2 JAM BARULAH DIGORENG. GORENG MACAM BIASA DENGAN API YANG SEDERHANA.

SELAMAT MENCUBA...

2 comments:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

baru aje tnya psl dapor nie.. arie nie dah berasap dah... :)

apa pun, ayam 2 nmpak mcm best tp den xgomar ado jintan2 bagai... :p

ArmaniWhite said...

alalala...kena pakai jintan n ketumbar lak ke.. ni yg maleh niiii..hukkk