Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dipotong lapan)
2 inci halia (dikisar)
3 batang serai (dikisar atau titik)
3 labu bawang besar (dikisar)
2 helai daun kunyit
1 ½ biji kelapa atau 1 peket santan serbuk (ambil santan peket 1 mangkuk)
Sedikit garam dan gula
12 biji buah keras (dikisar)
6 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
6 helai daun limau purut (dicarik/koyakkan)
Cara:
1) Ayam yang sudah dipotong lapan dibersihkan kemudian masukkan dalam periuk bersama santan dan bahan yang telah dikisar lumat.
2) Daun kunyit dikoyak-koyakkan dan diramas kemudian masukkan ke dalam periuk ayam tadi. Masak dengan api yang sederhana sambil dikacau.
3) Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa.
4) Setelah mendidih, angkat periuk dan sendukkan kuah yang jernih di bahagian atas dan ketepikan.
5) Keluarkan ayam dari kuah yang pekat di bahagian bawah dan pangganglah ayam tadi sambil disapu kuah yang jernih pada ayam.
6) Biarkan hingga ayam masak dan bolehlah dihidangkan bersama kuah yang pekat tadi.
7) Untuk menambahkan kesedapannya, perahkan sehiris limau nipis ke atasnya. Sedap dimakan ketika masih panas.
Nota: Ada beberapa tempat yang saya ubah mengikut kesesuaian. Contohnya ukuran sm tu saya jadikan inci. Senang sikit nak mengagak....
No comments:
Post a Comment