Resepi ni dari mak saya. Cuma sukatan bahan tu kenalah ikut citarasa masing-masing sebab mak saya kalau masak, main campak-campak je... Campakpun sodapppp... hehehe...
Bahan-bahannya:
1 biji nenas sederhana besar (dipotong membulat)
1 sudu kecil ketumbar (sangai + kisar halus)
1 sudu kecil jintan manis (sangai + kisar halus)
1 sudu kecil jintan putih (sangai + kisar halus)
1 batang kayu manis
sedikit bunga cengkih
sedikit bunga lawang
sedikit buah pelaga
1 sudu kecil biji sawi
4 sudu makan cili kering blender/cili boh
5 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
2 sudu makan kerisik
1 paket kecil serbuk kari Babas (kurangpun boleh - ikut suka)
2 sudu makan udang kering (direndam + kisar)
sedikit garam
sedikit serbuk perasa (boleh digantikan dengan sedikit gula kabung/melaka)
minyak untuk menumis
sedikit air
Cara-cara:
1) Panaskan minyak dalam periuk.
2) Kemudian tumiskan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan biji sawi. Kacau sehingga naik bau.
3) Masukkan pula semua bahan kisar dan serbuk kari. Kacau sehingga pecah minyak.
4) Masukkan sedikit air. Kacau rata. Bila sudah mendidih, masukkan pula kerisik. Kacau lagi.
5) Kemudian, masukkan pula nenas. Kacau perlahan. Masukkan juga garam dan serbuk perasa/gula melaka.
6) Biarkan mendidih seketika dan sedikit pekat. Bila nenas dah agak empuk, barulah tutup api dapur.
Nota: Nampak macam banyak je bahannya tapi sebenarnya semua bahan tu ada kat dapur kita. Pajeri nenas ni amat sesuai untuk menu berbuka puasa dan sahur di bulan Ramadhan...
No comments:
Post a Comment