Sekadar nak kongsi resepi puding jagung yang saya jumpa kat blog sape tah... Lupa sokmo... hehehe...
Bahan-bahannya:
1 tin jagung berkrim
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula
3 cawan air
1/2 bungkus agar2
1 sudu teh esen vanila
2 biji kuning telur
Cara-caranya:
1) Bancuh tepung kastad dengan susu cair ideal.
2) Masukkan kuning telur. Kacau sebati supaya tak berketul-ketul. Ketepikan seketika.
3) Larutkan/cairkan agar-agar di dalam 3 cawan air panas mendidih.
4) Bila agar-agar dah larut, angkat dan tapiskan ke dalam periuk.
5) Kemudian, campurkan kesemua bahan dan panaskan atas api yang sederhana. Kacau sehingga pekat sedikit, kemudian angkat dan tuangkan ke dalam loyang.
6) Tunggu sehingga puding sejuk sebelum masukkan ke dalam peti ais.
Selamat mencuba... =)
No comments:
Post a Comment