Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Sunday, December 12, 2010

PUDING NENAS Bergoyang..

Assalamualaikum...

Ni puding nenas buatan sendiri tau hahaha... Main hentam je ni. Nasib baik menjadi dan budak-budak ni suka... ☺☺☺


Bahan-bahannya:

1 peket dadih serbuk berperisa nenas - satu peket rm5.20 (kat sini la..)
11 gram agar-agar
1/2 cawan gula pasir - ikut kemanisan yang disukai
1 tin susu cair
1 tin nenas
3000 ml air @ 2 botol besar air mineral
1 sudu kecil esen pewarna kuning telur - jika suka


Anak sedara saya kata ni gambar kuda.... =)))

Caranya:

1) Masak agar-agar hingga larut. Kemudian masukkan gula. Kacau sampai gula mencair.

2) Bila sudah mendidih, masukkan pula esen berwarna kuning telur, susu cair dan nenas. Kacau hingga mendidih lagi sekali. Bila sudah mendidih, terus tutup api.

3) Terus je curahkan serbuk dadih segera dan serbuk gula buah yang ada di dalam peket dadih tu. Kacau perlahan-lahan dan bolehlah terus dituangkan puding ke dalam loyang/acuan yang disukai.



Nota: Puding nenas ni lembut dan budak-budak memang sukakannya... Selamat mencuba... =)

2 comments:

kak Erna said...

oo..azz guno tepung dadih yo..
akak tak ponah jumpo pulak perisa nenas..mesti sedap tu..air nenas pun sodap..
nanti nak carik la..tq azz..

~Kak AZZ~ said...

Kak Erna> Ha'ah kak... Sy guna yang serbuk tu... dalam peket plastik, bukan yg dalam kotak tu..

Sy letak agar2 sbb nak bg dadih tu kental sikit.. Kalau guna serbuk dadih semata2, mmg akan jadi lembik sikit...