Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Saturday, December 11, 2010

AYAM GORENG KACANG Je...

Assalamualaikum...

Hari ni masak ayam lagi tapi kali ni campur dengan kacang panjang pulak. Budak-budak ni ada yang suka makan sayur kacang panjang ni dan ada yang langsung tak suka makan sayur. Susah betul nak suruh dorang makan sayur...

Bahan-bahannya:

1/2 ekor ayam - potong ikut suka
1 ikat kacang panjang - potong memanjang
5 biji cili merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih- ditumbuk
2 ulas bawang merah - ditumbuk
2 labu bawang besar - dihiris membulat
1 ketul/inci halia - ditumbuk
sedikit sos tiram
sedikit kicap manis
minyak untuk menggoreng


Caranya:

1) Ayam dibersihkan dan gaulkan dengan serbuk kunyit + garam dan goreng hingga sedikit garing. Tos dan ketepikan seketika.

2) Tumis bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Kacau rata.

3) Masukkan hirisan bawang besar, sos tiram dan kicap manis. Kacau lagi.

4) Masukkan pula kacang panjang dan kacau rata. Jika suka berkuah, boleh la ditambah sedikit air dan biarkan mendidih seketika.

5) Akhir sekali barulah dimasukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati dan rasa dulu sebelum angkat.

Kacang je resepi ni... kannnn... =D

2 comments:

kak Erna said...

azz,nak buek camano..omak e ni ha pun tak makan sayur..he he..

~Kak AZZ~ said...

Kak Erna> Laaa... akakpun tak makan sayur ke kak... Sy suka je makan sayur ni.. hehe...