Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, May 25, 2011

Karipap Pusing..

 Assalamualaikum...

Saya sedang mencari resepi karipap pusing dan terjumpa la resepi tu kat sini. Untuk memudahkan pencarian jika saya hendak mencubanya nanti, maka saya kongsikan kat sini resepi tu ya. Terima kasih ya.. Siapa yang nak jenguk resepi lain, boleh tengok kat link tadi.. Macam-macam resepi ada kat situ. Jangan lupa, bagi kredit atau baclink kat page tu tau.. :-)

KARIPAP PUSING

Bahan-bahan: 


1. Doh minyak
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam 


** Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan.

2. Doh marjerin 


150gm tepung gandum
100gm marjerin. **Sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

Untuk inti, boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2. 

Inti keledek 


2 biji ubi keledek, dipotong kiub
1 biji bawang besar, dipotong halus
2 ulas bawang putih, dipotong halus
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )
3 sudu besar serbuk kari
1 pelepah daun kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus 


** Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.
 


Nota: Nak cuba buat la tapi saya lebih suka inti kentang + daging...

2 comments:

mabk.abubakar said...

nyamm3x.. nampak mcm sedap..bleh try nie.. thanks for the resepi..

~ Cik Azz ~ said...

mabk.abubakar>

Resepi CnP je ni.. hehe... welkam..

Boleh la cuba buat... Konpem sedap nanti kalau awak yang buat.. haha..