Assalamualaikum...
Lamanya blog dapo ni tak berasap. Nampak sangat malas nak masak... hehe... Tak la, masak tu masak la jugak. Cuma menu tu dah biasa buat dan dah ada kat sini. Tu yang takde benda nak post tu..
Kali ni nak kongsi resepi sambal tempoyak petai. Pergghhh... Kecur dah ni.. haha.. Resepi ni mak saya yang masak ehh... Saya tukang tempek je... kihkihkih...
Petai - anggaran 1 mangkuk
Cili padi - anggaran 8-10 biji (boleh tambah jika suka pedas - ditumbuk)
Bawang putih - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang merah - 2 ulas (ditumbuk)
Bawang besar - 2 labu (dipotong membulat)
Ikan bilis - 2-3 genggam
Tempoyak - Ikut suka banyak mana nak guna - anggaran 1 senduk
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
1- Panaskan kuali. Bila dah panas, tumiskan cili padi, bawang putih dan bawang merah.
2- Bila dah naik bau, terus je masukkan ikan bilis. Kacau rata sehingga bilis separa garing.
3- Kemudian masukkan pula tempoyak. Kacau sehingga naik bau.
4- Masukkan pula petai. Kacau lagi. Jika agak pekat dan susah nak kacau, boleh masukkan sedikit air.
5- Masukkan garam secukup rasa. Tunggu sehingga petai hampir masak barulah dimasukkan hirisan bawang besar.
6- Kacau sehingga ianya benar-benar masak barulah diangkat.
Nota: Cara nak masak tu terpulang kepada gaya masing-masing. Tak semestinya kena ikut step by step. Boleh dipelbagaikan cara tu.
No comments:
Post a Comment