Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Wednesday, April 13, 2011

APAM SENYUM

Assalamualaikum...

Ni adalah resepi apam senyum yang saya ambil kat sini. Saja nak kongsikan kat blog dapo saya ni. Mana la tau kalau nak buat nanti, senang sikit nak mencarinya. Takde la nak google lagi. Penat jugak kalau asyik menggoogle je dengan line streamyx yang tak stabil ni.. =)

Resepi ni memang saya CnP 100% dari blog tu. Pengakuan berani mati ni... Tapi saya dah bagi kredit kat situ... :D

Bahan:

300 gram tepung gandum
250 gram gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml susu segar
1 sudu kecil ovallate

pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara:

1. Panaskan kukusan sehingga airnya mendidih.

2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.

3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.

4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.

5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.

6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yang berasingan.

7. Masukkan adunan dalam plastik piping bag setiap warna yang berlainan.

8. Picitkan serba sedikit setiap warna kedalam acuan kertas.

9. Letakkan acuan kertas dalam acuan apam dan kukus sehingga apam naik/masak. (Lebih kurang 20-25 minit).

10. Bila telah masak, angkat dan hidangkan.

***************************

Ini apam yang saya buat mengikut resepi di atas. Cuma caranya mengikut cara saya sendiri dan mengikut keselesaan saya...



Nota: Cara nak masukkan adunan ke dalam papercup terpulang pada keselesaan masing-masing.

2 comments:

noonaQQ said...

kak azz,bgi kt noona kuih apam tu.. nk rsa ni..huhuhu..

sedap nyerrr..

~ Cik Azz ~ said...

NoonaQQ>

Amek la Noona weii... Piring tu pulang balik tau.. haha...