Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Sunday, March 27, 2011

TEMPE + TAUHU SI HITAM MANIS.. =)

Assalamualaikum...

Lamanya blog dapur ni tak berasap.. hehe.. Sangat malas nak mencari resepi dan lagi malas nak memasak.. =)

Kali ni nak kongsikan resepi paling sempoi kat dunia ni. Main campak-campak je la ya.. :P

Tempe + Tauhu si hitam manis.

Bahan-bahannya:

2 peket tempe dalam plastik (dihiris kecil)
3 keping tauhu (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
2 labu bawang besar (dihiris membulat)
3 biji kacang botol atau 3 urat kacang panjang (jika suka - potong ikut suka masing-masing)
sedikit kicap manis
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis

Caranya:

1) Panaskan minyak dan goreng hirisan tempe sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Ketepikan seketika.

2) Tumiskan bawang putih, cili merah, bawang besar sehingga naik bau.

3) Masukkan tauhu yang telah dipotong dadu tadi. Kacau perlahan-lahan supaya tauhu tak pecah/hancur. Masukkan sedikit garam. Rasa.

4) Masukkan kacang botol/kacang panjang. Kacau lagi.

5) Akhir sekali barulah dimasukkan gorengan tempe tadi dan sedikit kicap manis. Kacau sebati. Rasa dulu sebelum angkat.

Selamat mencuba... hehehe...

1 comment:

~LP Lum~ said...

salam kak azz~

den suko tempe2 nie.. tauhu tu yg kureng sikit... :)

kalo tempe nie goreng bersalut tepung, mcm ala2 goreng pisang laie best kak.. mkan cecah ngan sos cili thai.... perrgghh... sodap hingga menjilat jari... :)