Baru selesai masak inti ni. Tak tau la samada nak jadikan inti roti ataupun inti karipap. Kali ni saya cuba reka inti tu dengan menggunakan hirisan sosej sebagai menggantikan daging/ayam.
Tu dia... Dengan kuali buruk sekali interprem... hahaha..
Bahan-bahannya:
6 biji kentang - dipotong dadu
2 labu bawang besar- dihiris/dimayang
3 ulas bawang putih - dititik
3 sudu makan serbuk kari Babas - dibancuh dengan sedikit air
1 1/2 peket sosej - dihiris nipis membulat
sedikit garam
sedikit minyak untuk menumis
air untuk mengempukkan kentang
Cara-caranya:
1- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2- Masukkan hirisan bawang besar. Kacau sebati.
3- Masukkan serbuk kari. Kacau dan biarkan hingga mendidih.
4- Masukkan pula kentang. Kacau rata. Biarkan kering seketika.
5- Masukkan sedikit air untuk empukkan kentang. Biarkan mendidih.
6- Bila kentang dah mulai empuk, terus je masukkan hirisan sosej. Masukkan sedikit garam dan kacau sebati.
7- Biarkan air menjadi kering sedikit. Jika kentang dah betul-betul empuk dan rasa dah okay, matikan api dapur. Sejukkan dulu baru dijadikan inti.
Nota: Saya tak gunakan daun kari sebab malam-malam ni mana nak cekau daun kari tu.. hehehe..
2 comments:
karipap 3 segi nye inti rupenye....
nampak sedap nie....
Cik Aletheaa>
Aletheea cuba la buat.. Senang je dan sedap.. Kalau tak caya, kena la buat sendiri dulu... hehe..
Post a Comment