Pemberitahuan..

Saya tidak pandai memasak tapi saya cuba untuk belajar.. Resepi kat dalam blog ini ada yang saya buat sendiri, ada juga resepi family, resepi dari kawan-kawan, resepi dari majalah, dan ada yang saya ambil daripada blog dan website lain.. Saya minta maaf jika tidak ada link yang diletakkan bersama dengan resepi kerana saya tiada kemahiran dalam bidang IT di awal penubuhan blog ini.. Cuma baru sekarang ini saya tau serba sedikit caranya.. Maaf sekali lagi..

Apapun, terima kasih di atas segala perkongsian semua resepi tersebut.. Moga Allah memberkati serta merahmati kalian.. Aamiin...

Tuesday, December 20, 2011

Kek Mentega Lemon..

Assalamualaikum...

Kek mentega lemon...

Lama betul dapur ni tak berasap, kan.. hehehe... Sejak kes buat muffin bantat hari tu, terus mood memasak saya merudum jatuh... adehh...

Okay, mana boleh merudum lama-lama sangat, ya tak...? Nak tak nak, kena jugak cari semangat balik semula.. ecececehh... Kali ni saya nak kongsikan resepi kek mentega lemon ni yang saya dapat dari majalah Mingguan Wanita kepunyaan kakak saya.. Majalah tahun 2007 tuu.. wahaha... Sebenarnya, resepi ni nama dia kek mentega je.. Yang jadi lemon tu sebab saya letakkan sedikit parutan kulit limau sunkist.. :-)



Bahan-bahannya:

250 gram mentega (saya guna buttercup)
220 gram gula kastor
250 gram tepung naik sendiri
1 sudu besar susu cair (sudu makan)
4 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla (saya gunakan 1 penutup botol esen tu..)



Cara membuatnya: (Panaskan dulu oven)

1- Pukul mentega/butter dan gula hingga lembut dan gebu.

2- Masukkan telur satu persatu sambil teruskan memukul. Kemudian masukkan esen vanilla.

3- Masukkan susu cair. Pukul rata.

4- Masukkan pula tepung. Gunakan kaedah kaup balik untuk meratakan adunan.

5- Gris loyang kek. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 180 darjah C selama lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.. (lakukan ujian cake tester..)

**Saya tambah sedikit parutan kulit limau dari sebiji limau sunkist saiz sederhana...

Nota: Menurut majalah tu, ini adalah merupakan konsep asas membuat kek. Kita boleh pelbagaikan perasa kek ini dengan menambah bahan lain seperti perasa oren, perasa coklat serta buah-buahan yang kering seperti ceri dan kismis..

3 comments:

fea design said...

nak belajar :syg

~Lynda Lum~ said...

salam kak azz~

den salin eik... :)
tp watnya xtau ar bila... skang nei bz manjang.. xde msa nak wat2 kek bagai... :)
tq for the recipe... ^^

AMMAR YASIR said...

Kek mentega lemon? Mintak sikit..huhuhuhu